Eucalyptusbomen komen oorspronkelijk uit Australië, maar zijn al lang verspreid naar andere warme klimaatzones. Op vandaag komen de meeste gebruikte eucalyptusbladeren uit landen zoals Zuid- Afrika, Spanje en Marokko. De tot 60 meter hoge bomen vertonen een opvallende afschilferende bast en opvallend grijsgroene, langwerpige bladeren.


Actieve componenten

In de geneeskunde gebruikt men de bladeren en de vlugoliën van verschillende eucalyptus-variëteiten. Dit zijn de vluchtige oliën die bekomen worden door de eucalyptusbladeren in gecontroleerde omstandigheden te verwarmen en de daarbij ontstane vluchtige olie op te vangen en af te koelen tot een vloeibaar concentraat. Wij gaan hier niet in op de samenstelling van de eucalyptusbladeren zelf. Deze worden soms ook als geneeskrachtige thee aangewend, maar hun gehalte aan werkzame stoffen is vaak te laag om enig curatief effect te vertonen. Als men de geconcentreerde vlugoliën gebruikt dan is men enerzijds zeker van de hoogste gehaltes aan werkzame stoffen, maar anderzijds is het opletten geblazen. De samenstelling van de verschillende soorten is dermate verschillend zodat sommige eucalyptussoorten niet geschikt zijn voor orale inname.

Eucalyptus radiata vlugolie bevat 60 tot 80 % 1,8-cineol, 10 tot 13 % monoterpenolen en 5 à 10 % monoterpenen. Voor de rest nog een hele waaier aan andere componenten. Men kan gemakkelijk een 30-tal verschillende stoffen in deze vluchtige olie identificeren. Hoewel vele ervan slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, vormen ze een niet onbelangrijk deel van het geheel! Het is immers slechts door millennia lange evolutie dat elke dierlijke of plantaardige soort tot de optimale en meest levensvatbare samenstelling evolueert: ook planten dienen zich immers teweer te stellen tegen externe belagers zoals schimmels, bacteriën, virussen enz. die volop in de leefomgeving voorkomen. Via deze waardevolle etherische olie kunnen ook de mensen van deze “natuurlijke know-how” gebruik maken.

Hoofdindicaties en toepassingen

Eucalyptus radiata staat vooral bekend om zijn ontstekingswerende werking ter hoogte van de luchtwegen. Ongeacht of de oorzaak van deze ontsteking door externe factoren zoals pollutie, roken enz, dan wel door biologische ziektemakers, zoals bacteriën of virussen worden veroorzaakt, telkens zorgt deze vlugolie voor een duidelijk anti-inflammatoir effect. De gevolgen van luchtwegontstekingen kunnen heel verscheiden zijn. Ze kunnen variëren van hoest, kortademigheid of C.O.P.D. naar symptomen zoals sinusitis of bronchitis. Is de oorzaak een tijdelijke biologische indringer zoals een bacterie of virus, dan is er doorgaans slechts sprake van tijdelijke, maar acute bronchitis of sinusitis. Blijft de echte oorzaak bestaan, zoals bij een slechte luchtkwaliteit met blijvende luchtpollutie, of bij iemand die blijft roken, dan heeft de luchtwegenontsteking een blijvend, chronisch karakter.

Een groot pluspunt bij deze is het feit dat goed geanalyseerde vluchtige olie van Eucalyptus radiata volledig veilig is en geen toxische ingrediënten bevat indien men tenminste over goed gecontroleerde en bij voorkeur biologisch geteelde basisstoffen kan beschikken. In ons voedingssupplement Curamyrtal gebruiken we alleen eucalyptus radiata vlugolie van biologische kwaliteit.