Heel ons leven wordt ons bestaan belaagd: door vreemde stoffen (die bijvoorbeeld giftig kunnen zijn) en ook door ziekteverwekkers, onder de vorm van schimmels, virussen, bacteriën of parasieten.
Enkele hoofdrolspelers die onze weerstand tegen al die belagers in grote mate bepalen:
• De “grensbewaking” van ons lichaam. Dat is in de eerste instantie een (liefst intacte) huid en ook een optimaal darmepitheel. Want ons spijsverteringskanaal is in principe een stuk “buitenwereld” van waaruit ook agressie op ons lichaam kan gebeuren. We kunnen dit als de mechanische afweer definiëren.
• In de tweede plaats hebben we de cellulaire immuniteit. Zo beschikken wij gelukkig over een flinke hoeveelheid witte bloedcellen die bacteriën kunnen insluiten en zo onschadelijk maken, een proces dat we fagocytose noemen. Dit soort afweer is een aspecifieke afweer omdat deze cellen zich niet specifiek richten tegen één bepaalde bacterie of virus, maar tegen een algemene, brede waaier van ziekteverwekkers.
• De humorale immuniteit wordt doorgaans iets later verworven tegen een ziekmakend agens. Het is een ingewikkeld proces – stoffen zoals cytokines, interleukines, T- en B-lymfocyten enz…kijken hier om de hoek…- maar één dat wél leidt tot een doelgericht aanvallen van één bepaald soort virus of bacterie. In ons bloed of lymfe komen op den duur antistoffen, ook wel immunoglobulines genaamd. Bijvoorbeeld door vaccinatie zorgen we ervoor dat ons lichaam een specifieke afweer ontwikkelt tegen bijvoorbeeld een bepaald Coronavirus.
• Er is een continue wisselwerking tussen al deze mee bepalende factoren die onze immuniteit moeten garanderen.
Iedereen zou moeten proberen zijn lichaamsweerstand zo optimaal mogelijk te krijgen. Een gezonde levensstijl draagt daar in eerste instantie al voor een flink stuk toe bij:
1. Zorg voor voldoende slaap
2. Beweeg en sport regelmatig
3. Eet gezond en gevarieerd: vier tot vijf “groenten- en fruitmomenten” per dag doen deugd!
4. Stop met roken. Of verminder dat toch zoveel mogelijk.
5. Drink voldoende, maar overdrijf niet met alcohol.
6. Voorkom een teveel aan stress.
7. Let goed op je hygiëne. Sedert Corona weten we hoe belangrijk goede handhygiëne en mondmaskers in sommige omstandigheden kunnen zijn.
Met bepaalde gezonde en veilige voedingssupplementen kunnen we onze immuniteit zeker nog meer versterken. Tot de belangrijkste behoren deze:
a. Vitamine D kunnen we zelf aanmaken door de zon, die uiteraard ’s zomers veel meer en gemakkelijker op onze huid valt. Het feit dat virale infecties zich veel meer ’s winters voordoen bewijst op zich al genoeg dat vitamine D onze immuniteit goed kan versterken.
b. Vitamine C speelt een kapitale rol in onze witte bloedcellen, maar het regelt ook de cytokinestor en verhoogt ons sterkste anit-inflammatoir interleukine. Om kort te houden: vitamine C geeft een gerichte, maar juiste boost aan onze lichaamsweerstand, waardoor de ziekteduur in beduidende mate vrmindert.
c. Zink is mogelijkerwijze nog belangrijker. Zink grijpt in op alle mogelijke deelgebieden van onze immuniteit: zowel de conditie van onze slijmhuid (= fysieke barrière) als onze cellulaire én humorale lichaamsweerstand worden erdoor verbeterd. En, om het plaatje nog mooier te maken: zinkzouten hebben op zich zelf al een anti-virale activiteit !
d. Dat Eucalyptus radiata een antiseptische, kiemdodende werking bezit, is al lang in de volksgeneeskunde bekend. Steeds meer wordt ontrafeld waarom dat zo is. Zo verstoren eucalyptussoorten de quorum-sensing activities die bepalen of een bepaalde bacterie in ons lichaam al dan niet ziekteverwekkend wordt. Van de eucalyptus-radiata-vlugolie is een duidelijke bactericide en virucide werking (bijvoorbeeld ook in geval van griep) aangetoond.
e. Myrtol, de vlugolie van Myrtus communis werkt eveneens kiemdodend, al gaat deze olie nog meer de negatieve effecten van een infectie genezen, meer dan de bacterie op zich aan te vallen.
f. Propolis is niet voor niets dé substantie waarmee de bijen de honingraten in hun bijenkorf vrij houden van verderf, ook al staat die in een allesbehalve “antiseptische” omgeving. Een goed propolis-preparaat heeft zowel een sterke bacterie-, virus-als schimmeldodende werking.