Hoesten, slijmen, ademnood komen bij veel personen telkens weer voor. Er bestaat een brede waaier van luchtwegenontstekingen. 40 % van de verwijzingen naar de longarts hebben met de klacht “hoesten” te maken !
Lokalisaties en symptomen van luchtwegenontstekingen
• De bovenste luchtwegen, waarbij men in de eerste plaats denkt aan de ontsteking van het neus- en keelgebied. De neus zit ofwel verstopt, ofwel loopt ze oncomfortabel veel. Door de ontsteking daar kan het slijm niet goed weglopen, met als gevolg dat één of meerdere sinusholten overvol kunnen geraken en beginnen te ontsteken. We spreken dan van sinusitis die hetzij tijdelijk, maar soms ook chronisch kan worden. Een drukkend, zwaar gevoel, vooral bij het voorover buigen en soms ook hoofdpijn treden dan vaak op. Bovendien kan ook de keel droog en schor als schuurpapier worden. Soms is er zelfs sprake van echte keelpijn. Vooral tijdens het winterhalfjaar komen deze klachten frequenter voor.
• De onderste luchtwegen kunnen evengoed ontsteken, wat algemeen onder de noemer pneumonie beschreven wordt. Het zich uitermate fijn vertakken van onze luchtpijptakken tot op alveolair niveau geeft bij ontsteking dan vaak aanleiding tot bronchitis. Vaak zien we hierbij herkenbare symptomen zoals hoesten, al dan niet met groen of geel sputum, pijn in de borststreek met kortademigheid, soms ook hoofdpijn en een algemeen gevoel van malaise, wat zich dan uit in toenemende vermoeidheid, zweten enz.
De oorzaken van luchtwegontstekingen
In verreweg de meeste gevallen zijn deze luchtwegontstekingen aan één van deze beide oorzaken te wijten:
• Ziekmakende bacteriën en virussen tekenen elk winterhalfjaar voor een flinke toename van de luchtwegontstekingen. Dit heeft te maken met het zich beter verspreiden van sommige virussen en bacteriën bij koud en vochtig weer, maar ook met het feit dat mensen dan veel meer binnenshuis en dicht bij elkaar vertoeven. Niet onbelangrijk is ook dat we de weldoende invloed van de zon, die o.a. de aanmaak van vitamine D door ons lichaam faciliteert, juist in die periode grotendeels moeten missen.
• Externe, niet levende factoren kunnen echter ook voor luchtwegontstekingen zorgen. We denken aan de vele vormen van luchtverontreiniging die zich in onze dicht bevolkte en geïndustrialiseerde streken voordoen. Denken we maar aan het fijn stof, o.a. veroorzaakt door het vele verkeer. Roken is op zich ook het zich vrijwillig blootstellen aansterk gepollueerde lucht in onze longen. Klachten zoals chronisch obstructief longlijden (C.O.P.D.) kunnen zich dan ook soms voordoen.
De unieke plaats van Eucalyptus en Myrte in de behandeling van luchtwegontstekingen
De traditie van onze volksgeneeskunde, maar meer nog diverse wetenschappelijke bevindingen van de laatste jaren hebben heel duidelijk aangetoond dat de vlugolies van beide bovenstaande planten, mits ze juist én in de juiste hoeveelheden worden aangewend, twee vliegen in één klap vangen:
• Ze zorgen op zich voor een duidelijk terugdraaien van de ontstekingscascade die zich op dat moment, ongeacht de oorzaak, voordoet. Met andere woorden: hoesten, fluimen, kortademigheid, siinusitis of bronchitis gaan geleidelijk aan verdwijnen. Kort samengevat: Eucalyptus en Myrte pakken op zich al deze vervelende symptomen aan.
• Zoals bij de webpagina’s over Myrte en Eucalyptus radiata beschreven, gaan deze beide planten-vlugolies ook direct zelf de strijd aan tegen heel wat bacteriën en virussen op zich. Ze gaan dus ook als het ware de “oorzaak van het kwaad” aanpakken.
Raadpleeg op tijd uw huisarts
Een hoestje of een wat verstopte neus heeft iedereen wel eens te pakken. Het is verantwoord dat men in eerste instantie aan zelfzorg doet. De eerste en meest toegankelijke partner in de eerstelijnsgezondheidszorg is uw huisapotheker. Bespreek uw klachten met haar of hem en je zult in vertrouwen het beste advies mogen verwachten! Houden de klachten echter langer dan een vijftal dagen aan, doe dan een beroep op uw huisarts! Via een grondig medisch onderzoek kan hij of zij dan de nodige therapie verfijnen. In elk geval is het nooit aangewezen om langdurig een luchtwegenontsteking te ondergaan zonder medische hulp.